Vecka 32

Barnets utveckling:
När du är gravid i vecka 32 så börjar det bli trångt för barnet och det trycker och pressar för att få till det där inne. Barnet har sannolikt lagt sig till rätta med huvudet nedåt och rumpan uppåt som förberedelse till förlossningen. Orsaken till denna position är helt enkelt att huvudet får bäst plats i bäckenet, medan resten av kroppen formar sig i den större delen av den päronformade livmodern. Denna position är även mest fördelaktig för dig, då det är förlossningen blir lättare om huvudet kommer ut först. Mindre än 5% av alla barn lägger sig i motsatt position, dvs med rumpan nedåt, s.k. sätesbjudning.

Jag har ju då en bebis som inte ligger med huvudet nedåt. Nästa vecka är det dags för MVC, får se vad barnmorskan säger då. Det märks att det är trångt där inne, det är svårt att sitta som en människa på stolar och i soffor, jag ser mer ut som en säck potatis. Annars har jag varit relativt duktig med mina promenader och nyttiga mat. Jag unnar mig gott, men jag försöker kontrollera allt. Vågen står på samma (+16 kg). Min nya craving är frukt och bär, framförallt ananas. Jag tror jag har ätit tre hela ananaser den senaste veckan, SÅ GOTT! Nu längtar jag tills priset på meloner har gått ner lite så jag kan frossa i det också. Köpte jordgubbar och nektariner igår, mmmmmm. Och idag ska jag tvätta och ha extremt tråkigt, ciao!


Denna vecka

Gusten är hos sin pappa denna vecka, saknar honom redan. Den här veckan har jag två stora inlämningar i skolan, en i kriminologi och en i familjepsykologi. Den i kriminologin skrev jag klart idag. Den andra är ett grupparbete och vi har möte om den på tisdag för att slutföra det sista. På lördag fyller min låtsaspappa år så då blir det kalas. Och på söndag fyller Philip 25 år! Då blir det fika hela dagen, och så kommer Gusten. Fram tills dess blir det att njuta av solen, äta massa frukt och läsa böcker.

Mellis: minikeso med granola och mango + ananas
Lunch: omelett med spenat och sparris, rågi med baguettesallad (kyckling/curry) och lite grönsaker 

Mysig helg

Gustenveckan har gått fort. Dagis tisdag, onsdag, torsdag och i fredags var vi och kollade på fåren. Där träffade vi även en ny kompis till Gusten och de lekte en stund innan det var dags för lunch. Vi var en sväng hos både mamma och pappa också. Idag åkte vi till sagostigen med Philips mamma och syster. Philip är på svensexa så jag och G är solo hela dagen. Passade även på att hälsa på mina föräldrar idag, men nu är det godis och filmmys resten av dagen!

Vecka 31 och ultraljud

Igår var vi på ultraljud igen. Det var dags att se om min livmoder hade växt med magen "uppåt" eller om den låg kvar ivägen. Skulle den legat i vägen hade det blivit ett kejsarsnitt. MEN! Den hade växt med magen, så inget snitt pga den anledningen. Dock låg lille H med benen och fötterna väldigt långt ner. Barnmorskan kunde inte ens se hans smalben och fötter för de var så långt in och ner. Jag tycker ju ibland det känns som att det kommer sticka ut en fot genom mina privata delar, en känsla barnmorskan förstod eftersom lillemannen fötter faktiskt är där och sparkar. Nu är det bara hoppas att han tänker vända på sig innan det är dags för honom att titta ut! Vi fick även veta att han väger ca 1,3 kg. 

Han vinkar, hejhej
Gustens ord var "min lilleboo"
och idag går vi in i vecka 31!

Vecka 30

Barnets utveckling:

Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilogram. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och kapacitet spelar också roll.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.


Hjärtljud: 145

SF-mått: 28 cm

Viktuppgång: 16kg (varav de första fem kilona kom de första veckorna av någon anledning)
Måndag

Älskar långhelg! Varit mysigt att få ha familjen hemma, och framförallt när det varit så fint väder. Men nu är det måndag igen, jag har lagt skolan åt sidan i helgen för att spendera tid med mina pojkar. Så idag blir det plugg för hela slanten. Jag planerar dock att sitta utomhus och njuta av solen samtidigt. Innan allt drar igång blir det ett besök till
MVC, mäta magen och allt sånt. Vecka 30 imorgon!

Frukost på balkongen: fiberhavregrynsgröt med russin, kanel, banan och kokosmjölk, en kopp kaffe och lite jordgubbar 

Mysig vecka

Härlig vecka hittills! Älskar denna soooool! I onsdags efter dagis åkte vi och hälsade på Sara och lilla Isabell. Efter det åkte vi till Philips föräldrar och grillade, jag hade förberett en fetaostbakad lax i folie, och en bulgursallad till det. Igår hade vi ett fullspäckat schema, vi började dagen med en fika på stan i solen. Sen åkte vi till biltema och köpte en barncykelstol till Gusten. Sen lunch sen cyklade vi till min pappa där min farfar var på besök. Sen skulle Gusten få vara hos min mamma när jag, Philip, hans mamma och systrar åkte på Fogdös familjerally, superkul! Idag ska vi på en liten stadsmarknad, hälsa på Philip mormor och morfar sen ska jag träffa Elina som är på besök från Göteborg. 


Vi är inte längre där

Gustens inskolning går bra även om han blivit lite ledsen när jag lämnat honom. Idag skulle de gå till skogen vilket han tyckte skulle bli kul, och det första han gör är att springa till de andra barnen. Jag går till dagis varje dag och sen hem, sammanlagt ca 2 km. Igår gick vi dock till en lekpark och åt mellanmål och Gusten lekte, sen hem, 3,5 km. Nu börjar det kännas ordentligt att jag är gravid, magen är stor och det är svårt att sitta upp ordentligt. Jag kämpar på med mina promenader och nyttiga mat i alla fall. Vågen står nu i v 29 på +16 kg. I samma vecka med Gusten stod den på +21kg. Och trots detta väger jag ca 10 kg mindre nu i denna vecka än samma vecka med G. För att landa på samma slutsiffra som jag hade med G behöver jag gå upp ca 13kg till, det vill jag verkligen inte göra på de 11 veckor som är kvar.

Mellis i lekparken
och mellis efter att ha lämnat G på dagis

Vecka 29 - officiellt höggravid

När du är gravid i vecka 29 går viktökningen fort. Barnet är nu 38,6 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,15 kilo. Vikten kan mycket väl öka med så mycket som 20% under veckan. Längden skiljer sig redan åt mellan olika barn.

Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.


Vecka 29 med Gusten

Vecka 29 med HGustenvecka

Igår kom Gusten till oss, tjoho! Gårdagen var fylld med besök hit och dit, gäller att passa på på helgen. Vi var hos min pappa och grillade korv till lunch, sen åkte vi till Philips föräldrar för att se på fotboll och avslutade dagen hos min mamma med att grilla hamburgare. Jag älskar att grillsäsongen är här, längtar tills vi kan ha en egen grill (svårt i lägenhet). Idag är det dags för inskolning för Gusten igen. Jag satt på en bänk i en halvtimme och han totalignorerade mig tills jag skulle säga hejdå. Han skrek och grät, hörde honom hela vägen till bilen, hemskt. Men dagis har inte hört av sig och när jag åkte förbi skrek han inte längre så jag antar det går bra. Denna separationsångest, fruktansvärt. Vid ett ska jag i alla fall hämta honom, då har han både ätit lunch och sovit på dagis. Sen kör vi på det fram till onsdag, sen är det långhelg, mys!

Nya favoriten: Pippi Långstrump