Harry

Nu är Harry här, äntligen. Gustens förlossning gick fort, denna gick nästan snabbare. I fredags vaknade jag runt sju och gick upp med Gusten, åt frukost och började få värkar. Jag ringde förlossningen och meddelade att det hade börjat och att jag, sist hos barnmorskan, var öppen 3 cm och tappen var 2 cm. Min pappa kom hit och passade Gusten medan jag och Philip åkte till mvc för att besöka min barnmorska för en koll. Barnmorskan förklarade att jag var öppen 4 cm och tappen 1 cm, hon trodde att förlossningen var igång och tyckte vi skulle åka till Eskilstuna. På vägen in till eskilstuna ringde vi förlossningen igen och sa att vi var på väg. Värkarna börjar även bli starkare och starkare. Runt 9.30 var vi inne på förlossningen och fick ett rum. Jag fick byta om (eller Philip fick byta om på mig), vid 9.50 var jag öppen 5 cm och värkarna började göra rejält jäkla ont. Jag fick lustgas och den fungerade inte riktigt, jag ringde på sköterska och frågade efter mer bedövning. Barnmorskan kom in och de insåg att lustgasen inte ens var inkopplad, så de kopplade in den och drog upp på maxdosen. Barnmorskan trodde inte att jag skulle hinna med någon annan bedövning. 10.40 var jag öppen 8-9 cm och barnmorskan ville spräcka hål på hinnan. Sagt och gjort, de tog hål på hinnan och 10.50 kom Harry ut med buller och bång. Han hann inte riktigt med och de klippte navelsträngen fort som attan och flög ut ur rummet med Philip i hälarna. Harry hade fostervatten i lungorna och fick syrgas för att ge motstånd och få upp det, och de lyckades.

Harry är nu hemma med oss och vi mår bra allihopa. Vi lever i en liten bebisbubbla och jag längtar efter Gusten som kommer på fredag.


Vecka 39

Barnets totala längd är nu ca 50 cm, och det väger ca 3,2 kg i början av veckan och 3,4 kg i slutet av veckan. Barnet omges nu av ungefär en liter fostervatten.

Mammans kropp gör sig redo för en förlossning och man kan känna sig trött och tung. Vissa har kraftiga förvärkar.

Jag säger såhär: jag är så jäkla less. Kan inte sova, inte sitta, inte gå, inte äta ordentligt. Vill bara ha ut lille H nu!


Babyshower

I söndags fick jag en babyshower! Supermysigt att sitta ute med familj och vänner och prata. Vi åt sallad, cup cakes, drack kaffe, bubbel och myste ett par timmar. Jag fick massa fina presenter som var till både mig och till lille H. Så tacksam över alla fina människor i mitt liv.


Vecka 38

När du är gravid i vecka 38 så är nästan alla barnets system helt färdiga för att ta sig ut ur grottan. Ditt barn tränar andning genom att dra in fostervatten och sväljer även del som hamnar i barnets tarmar.

Barnet fortsätter även att lägga på sig fett och det sker finjusteringar i hjärna och nervsystem. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud har försvunnit och hudens rynkor är utslätade. Vissa barn kan dock ha kvar kroppshåret när de föds, men det försvinner då efter en kort tid. Barnet förbereder sig i vecka 38 på att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första dygnen utanför livmodern.


Hjärtljud: 145
Magen: 34 cm (med Gusten var den 37cm)
Viktuppgång: 23 kg

Igår var jag hos barnmorskan för en koll. Lilleman är fixerad, slemproppen är borta och jag är öppen 1,5 cm. Tappen var mjuk och kroppen är redo för en förlossning. Nu tar jag till varenda knep för att få igång förlossningen. Igår blev det en promenad på 3 km, planerar att gå samma runda i spåret idag. På schema idag står även tvätts fönster, äta en ananas, fika med Ida, hämta ett paket, städa hemma, dricka hallonbladste, sitta på min pilatesboll osv. Kom nu H, vi är redo för dig!